fredag 11. september 2009

Lite hyggelig lesing...

Selv om jeg syns temaet jeg har valgt meg er veldig spennende er det ikke alltid like hyggelig å lese om det. I sommer har det vært voldtektsaker i avisa så og si hver eneste dag, de aller fleste i Norge. Jeg har allerede 92 pdf'er i mappa "avissaker", og det burde vel si noe om hvor ofte det forekommer.

For et par dager siden kom jeg også over en amnesty-blogg om voldtekt, og der fikk jeg ytterlige dystre tall. Det regnes med at det begås mellom 8000 og 16000 voldtekter i Norge hvert år, men bare rundt 1000 blir meldt til politiet. Av disse 1000 sakene blir 84% henlagt, og av de 16% som kommer opp i retten ender 1/3 frikjennelse...

Nå skal det sies at i de fleste sakene som henlegges er det pga "bevisets stilling" (i tillegg til at det faktisk er en del falske anmeldelser). Jeg kan skjønne at man henlegger saker der man ikke har fysiske bevis, mangler vitner, og kanskje heller ikke har beskrivelser av gjerningsmannen. Jeg ble derfor lettere sjokkert da jeg fant denne artikkelen fra pasienthåndboka.no der en student fra St. Olavs Hospital i Trondheim oppdaget at bare omkring 1/3 av prøvene som blir tatt på voldtektsmottaket og sendt til politiet blir videresendt til Rettsmedisinsk Institutt av Oslo for analysering. Politiet unnlater med andre ord å analysere alle prøvene, selv om de kan ha fysiske bevis mot en voldtektsmann. Vel, jeg blir provosert, men jeg skal ikke utdype hva jeg syns om det. Det er tross alt ikke rettssikkerhet oppgaven min går ut på, men det er klart at det gjør den psykiske situasjonen bedre for offeret dersom overgriper blir funnet og straffet.

En annen interessant (men til tider sterk) artikkel jeg fant går på forhold mellom offer og overgriper. De voldtektene vi leser om i avisa er stort sett overfallsvoldtekter av ukjent overgriper. Siden det er den vi leser mest om er det den typen vi forbinder med voldtekt, men det er ikke den mest vanlige. Artikkelen i Tidsskriftet for Den norske legeforeningen tok for seg tall fra voldtektsmottaket i Trondheim, og av totalt 162 henvendelser fra kvinner utsatt for seksuelle overgrep var relasjon til overgriper rapportert ved 140 overgrep; 29 fremmede, 32 tilfeldige (noen man ikke kjenner, men har møtt før voldtekten), 68 bekjente og 11 partnere (både nåværende og tidligere partnere). 2 av overgriperne var kvinner, resten var menn. Over halvparten av overgriperne hadde benyttet fysisk vold. Vold fra partner eller fremmede var signifikant vanligere enn vold fra tilfeldige og bekjente overgripere. Gjennomsnittsalderen blant ofrene var 23,5 år med en spredning fra 5 til 59 år, og nær halvparten var i alderen 18–24 år.

Det får være nok harde fakta for denne gang. (Beklager dersom informasjonen gav en litt dårlig start på helgen for noen...!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar